Since 2009...

...slapen in de binnenstad van Doesburg

Gezellige eetgelegenheden De Bonte Hond en Caldo e Freddo in de Roggestraat in Doesburg
Gezellige eetgelegenheden De Bonte Hond en Caldo e Freddo in de Roggestraat in Doesburg

In april 2009 arriveerden de eerste gasten. Vijf seizoenen lang hebben we in

Bed & Does vele leuke gasten ontvangen, uit binnen-en buitenland. Eind 2013 ging Bed & Does even dicht vanwege de komst van een B&D kindje. Nu jaren later is het weer tijd om de deuren te openen van ons Koetshuis. 


Volkskrant review

In de Volkskrant van 3 september 2011 stond een review over Bed & Does. Een totale verrassing (we hadden de recensent niet ontmaskerd) maar wel een leuke! 

 

(verwijzing Archief Volkskrant, article 2888501)

 

Bed en ontbijt: Doesburg

CORINE DE VRIES − 03/09/11, 00:00

 

Door het raam van onze zolderkamer kijken we uit over een heuvellandschap van middeleeuwse rode dakpannen. Bed & Breakfast Bed en Does ligt midden in het historische centrum van Doesburg, een van de oudste stadjes van Nederland. Al in 1237 kreeg het stadsrechten, 60 jaar eerder dan Amsterdam, zo melden toeristische folders trots.Net zoals andere steden langs de IJssel maakte Doesburg in de 13de en 14de eeuw deel uit van het Hanzeverbond, dat tot doel had de handel over zee te bevorderen. Schippers exporteerden over de IJssel bier en textiel, en kwamen terug met wijn, aardewerk en molenstenen. Aan de bloeiperiode kwam een eind toen de Rijn werd verbreed en de IJssel verzandde. Ook de Tachtigjarige oorlog en de Franse bezetting deden Doesburg geen goed. Wat resteerde was een rustig marktstadje. Van die nogal abrupte teloorgang profiteren wij nu, want het lijkt wel alsof de tijd hier sinds de Middeleeuwen heeft stilgestaan. Op weinig andere plekken in Nederland zijn er op een oppervlakte van amper een vierkante kilometer zoveel oude gerestaureerde gebouwen en hofjes te zien.

 

Ook Bed & Does bevindt zich in een historisch pand. Via een smalle houten trap bereiken we de vijfde etage, waar de twee gastenkamers gevestigd zijn. De B&B is ideaal voor gezinnen of voor twee bevriende stellen. Vanwege de gedeelde badkamer - met een heerlijke regendouche, veel handdoeken en badproducten - en ook vanwege de gezamenlijke ruimte. Daar staat een koelkast, je kunt er koffie en thee zetten en er ligt leesvoer met informatie over de omgeving, van een wandelgids over de Veluwe tot een dik fotoboek over de Doesburgse monumenten. De gastenkamers met schuine wanden en oude houten vloeren zijn schoon en smaakvol ingericht. Overal staan lantaarntjes met waxinelichten en kandelaars met kleurige kaarsen. In de ene kamer overheersen witte en grijze tinten. Het tweepersoonsbed heeft heerlijke boxspringmatrassen. De andere kamer heeft twee aparte bedden met vrolijke rood-wit geruite dekbedden. Er staan antieke stoelen die opnieuw zijn bekleed. Een tv ontbreekt, maar die kan op verzoek worden bijgeplaatst, laat de gastheer ons weten. Wij besluiten een avondje zonder te doen. Hoewel er geen speelgoed aanwezig is, is de zolderruimte prima geschikt voor kinderen. Dat blijkt ook uit de enthousiaste reacties in het gastenboek. Terwijl wij een biertje drinken in de eetkamer, spelen onze twee jongens verstoppertje: er zijn overal nisjes, kussens en kasten waarachter ze kunnen wegduiken. We hebben het rijk alleen, dus ze kunnen naar hartelust rondrennen.

 

De volgende ochtend serveert de gastheer een uitgebreid ontbijt: met warme broodjes, croissants, eieren, kersen en veel soorten beleg. Bij het afrekenen ontstaat wat verwarring. 120 euro voor de twee kamers, had de gastvrouw per mail afgesproken. Twee kamers kosten 130 euro, zegt de gastheer. Geconfronteerd met de eerdere afspraak stelt hij het bedrag direct bij naar beneden. Een beetje ongemakkelijk, maar de gastvrijheid die hieraan vooraf ging doet die kleine vergissing snel vergeten.

 

Bed & Breakfast Bed & Does

Veerpoortstraat 33, Doesburg